Przez żołądek do serca

Najbardziej na świecie kocham jeść. Największą słabość jednak mam do słodyczy. <3laughing

 

Dziś dam wam przepis na tort bezowy z malinami.

NA BLATY BEZOWE:
  • 5 białek
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli

NA KREM:

    • 250 g serka mascarpone
    • 250 g słodkiej śmietanki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • skórka otarta z połowy limonki
    • 1 łyżeczka soku z limonki
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • około 350 g umytych malin
 
  1. Zaczynamy od przygotowania blatów bezowych. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie kontynuujemy ubijanie dosypując stopniowo, po łyżce, cukier puder. Kończymy ubijanie, aż cały cukier zostanie dodany do białek.
  2. Na arkuszach papieru do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy około 23 cm – np. obrysowując talerz, bądź dolną część okrągłej foremki do ciasta. Papier kładziemy na blachach do pieczenia. Za pomocą łyżki wypełniamy okręgi pianą białkową, na każdy okrąg nakładamy taką samą ilość piany.
  3. Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 st.C i lekko uchylamy drzwiczki aby była cyrkulacja powietrza. Suszymy bezy do skutku (mi to zajęło kilka godzin).
  4. Mieszamy serek mascarpone z cukrem, ekstraktem waniliowym, skórką i sokiem z limonki.
  5. Ubijamy śmietankę i przekładamy do serka. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolity krem.
  6. Gotowy blat bezowy kladziemy na paterze, na nim rozsmarowujemy połowę kremu i układamy maliny, gęsto na całej powierzchni kremu.
  7. Drugi blat smarujemy od spodnie strony prawie całym pozostałym kremem (zachowujemy ze 2 łyżki) i kładziemy delikatnie na malinach.
  8. Na wierzchnim blacie, na środku, rozsmarowujemy resztę kremu i układamy na nim garść malin.

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl